profesionalna izdelava spletne strani
- Tech

Profesionalna izdelava spletne strani ponuja mnogo prednosti

Profesionalna izdelava spletne strani mora upoštevati mnoge vidike

Profesionalna izdelava spletne strani ima svoje zakonitosti, ki jih marsikdo, ki se s postavljanjem spletnih strani ukvarja ljubiteljsko, verjetno ne pozna. Profesionalna spletna stran se namreč po svoji zasnovi in obliki precej razlikuje od enostavne, ki si jo lahko kdor koli od nas ustvari na kateri od brezplačnih spletnih platform, ki to ponujajo.

Profesionalna izdelava spletnih strani omogoča večje prilagajanje

Na platformi, kot sta, na primer WordPress in Wix, lahko vsak brezplačno izdela svojo spletno stran. Ta bo zagotovo uporabna, in če ima posameznik, ki se bo izdelave strani lotil, tudi nekaj znanja, bo stran zagotovo še toliko boljša ter hkrati narejena dokaj hitro.

Vseeno pa profesionalna izdelava spletne strani prinaša še nekaj več. Takšna stran je lahko tudi mnogo bolj prilagojena željam posameznika.

Kaj vse mora upoštevati dobra spletna stran?

Profesionalne spletne strani so, poleg tega, da so bolj ali manj uporabne in všečne tistemu, ki jih bo izdeloval, še:

  • Atraktivne,
  • moderne,
  • enostavne za navigacijo,
  • enostavne za razumevanje,
  • delujejo intuitivno,
  • so odzivne
  • in nenazadnje optimizirane.

 

profesionalne spletne strani

Če povzamemo, mora biti profesionalna spletna stran jasna in pregledna ter odzivna. To pomeni, da se noben element na njej ne sme predolgo nalagati. Na njej ne sme biti neaktivnih povezav. Poleg tega mora biti tudi zanimiva, izkazovati korist za uporabnika in biti enostavna za brskanje po njej.

Pa poglejmo vsako od teh značilnosti malce pobliže.

 

Atraktivna spletna stran pritegne

Povsem enostavno je razumeti, da mora tisti, ki se loti profesionalne izdelave spletne strani poskrbeti, da je ta atraktivna. To pomeni, da jo mora zasnovati tako, da bo uporabnika pritegnila, da se bo na njej zadržal dovolj dolgo, da se bo odločil za nakup ali naročilo ali pa se kasneje nanjo vsaj vrnil.

K temu pripomore tudi, če je zasnovana moderno. Tako kot vse ostalo, so namreč tudi spletne strani podvržene trenutnim trendom. Ti se nanašajo tako na barve ozadja in pisave kot na samo zasnovo strani.

Že nekaj časa so, na primer, bolj modne spletne strani, ki si jih lahko v celoti ogledaš brez, da bi pritiskal na podnaslove. Ta modna smernica se je začela, na primer, razvijati predvsem zaradi pametnih telefonov, preko katerih iščemo spletne strani že kar nekaj let celo večkrat, kot preko prenosnega ali stacionarnega računalnika.

Seveda pa moda ni vse, zato mora tisti, ki bo poskrbel za profesionalno izdelavo spletne strani, poskrbeti tudi, da bo vaša spletna stran takšna, kot jo želite in potrebujete vi.

Profesionalna spletna stran mora nuditi dobro uporabniško izkušnjo

Skoraj vse ostale alineje se nanašajo na to, da mora biti profesionalna spletna stran zasnovana tako, da se čim bolj približa dobri uporabniški izkušnji.

Če je enostavna za navigacijo, se bodo uporabniki z lahkoto in z veseljem premikali po njej in preverili, kaj jim ponujate. Podobno velja tudi, če bodo jasno razumeli, kaj jim ponujate in v čem ste boljši od vaše konkurence. Prav zaradi tega je izjemnega pomena, da je iz vaše strani popolnoma jasno, kaj prodajate.

Velika prednost bo tudi, če bo stran delovala intuitivno. To pomeni, da bo sama po sebi uporabnike vodila po poti, po kateri jih želite peljati vi in po kateri želijo hkrati »hoditi« sami.

Prav tako zelo pomembno je, da je stran odzivna. Poleg dizajna, vam ravno na tem področju profesionalna izdelava spletnih strani lahko prinese največ.

Odzivnost je ključnega pomena

profesionalna izdelava spletne strani

Da bi bila stran odzivna, morate nanjo naložiti ravno prav velike datoteke. Tako ilustracije, slike, animacije, videe kot besedila morajo biti zasnovani tako, da so jasno pregledni in atraktivni, a hkrati niso preveliki. V nasprotnem primeru bi se posamezni elementi predolgo nalagali, vaši uporabniki pa bi medtem izgubili potrpljenje in stran zapustili.

Odzivnost strani pa pomeni tudi, da na njej ni najti neaktivnih povezav. Povezave so namreč za spletno stran zelo pomembne, sploh kar se optimizacije tiče, vendar le koristne povezave in povezave, ki dejansko nekam vodijo. Čisto vsaka povezava na spletni strani mora torej voditi na aktivno stran ali podstran.

Pri izdelavi profesionalne spletne strani je nujno potrebno razmisliti tudi o optimizaciji

Zadnja točka, kateri se moramo pri profesionalni izdelavi spletnih strani posvetiti, je optimizacija. To pomeni, da je stran tako zasnovana in postavljena, da jo roboti, ki vodijo algoritme v iskalnikih prepoznajo kot dobro in jo uvrstijo višje med zadetki. Večina uporabnikov namreč pregleda le prvih deset zadetkov, če smo nižje, nas torej po vsej verjetnosti ne bodo niti našli.

Ko govorimo o optimizaciji, se moramo osredotočiti tako na tehnično kot vsebinsko optimizacijo. To pomeni, da mora biti profesionalna spletna stran že tehnično zasnovana tako, da so parametri postavljeni pravilno. Prav to je tisti korak, ki ga mi pogosto ne znamo, posameznik, ki se ukvarja s profesionalno izdelavo spletnih strani, pa jo obvlada in nam lahko znatno pomaga.

Vsebinska optimizacija je usmerjena predvsem na vsebine, ki se znajdejo na spletni strani. Hkrati pa tudi na kakovostne zunanje povezave, zaradi katerih se spletna stran šteje za boljšo in je tako organsko uvrščena višje.