kontaktni žar
- Kuhinja, žari

Kontaktni žar je nepogrešljiv v vsaki kuhinji

Kontaktni žar je vrsta majhnega prenosnega namiznega žara, ki se verjetno najde v čisto vsakem gospodinjstvu. Zelo uporaben je za pripravo vseh obrokov, na primer za peko toplih sendvičev, vafljev, palačink, jajc kot tudi vseh ostalih jedi, od mesa, klobas, pleskavic, sira, zelenjave in celo sadja. Kljub svoji majhnosti je zelo uporaben, saj se segrevata obe kontaktni plošči in se jedi na njem enakomerno zapečejo z vseh strani.

Kovinski grelni plošči sta v večini primerov premazani s posebnimi premazi proti sprijemanju ali pa narejeni iz takšnih materialov, ki onemogočajo, da bi se hrana pri peki prijemala na površino. Ravno zaradi tega so zelo priročni, kajti vzdrževanje je zelo enostavno. Po uporabi jih preprosto obrišete z bombažno krpo. Nekateri modeli imajo snemljivi plošči, ki se lahko opereta ročno ali v pomivalnem stroju. Ko ga ne potrebujete, ga enostavno zložite skupaj in pospravite v kuhinjsko omarico ali predal, pa tudi na pultu ne predstavlja nobene ovire, če ga želite imeti vedno pri roki.

 

kontaktni žar meso
kontaktni žar

Za kateri kontaktni žar se odločiti?

Kontaktni žar je moč izbrati v različnih različicah glede na število različnih funkcij. Za katerega se boste odločili, je odvisno od vas, ob upoštevanju za kaj in koliko ga boste uporabljali. Na izbiro so manjši in preprostejši modeli, ki so namenjeni bolj za hitro pripravo toplih sendvičev ali popečenje toasta. Nekateri malo večji pa so poleg tega pripravni tudi za peko vseh ostalih jedi. Ponavadi imajo eno ali obe ploskvi rebrasti in posebno oblikovan rob, v katerega se stekajo sokovi, ki nastajajo pri peki.

 

Namizni električni žar za piknike in kulinarična doživetja

Namizni električni žar je idealen, kadar želite imeti piknik kar v kuhinji, za razna praznovanja, za čisto običajno družinsko kosilo ali malce drugačno večerjo s prijatelji. Seveda pa ga z lahkoto uporabite tudi na vrtni zabavi. Primeren je za peko vseh jedi in dostojno nadomesti klasični roštilj na oglje, hkrati pa ne moti okolice z dimom.

Obstajajo različni namizni električni žari, od takih s pokrovom do odprtih. Nastavljiv termostat omogoča, da bo površina za peko ravno prav vroča za vsako vrsto živila. Običajno imajo posodo za zbiranje odvečne tekočine, ki jo enostavno odstranite in operete tudi v pomivalnem stroju. Brez dodatkov maščobe lahko pripravite raznoliko in zdravo hrano, ki ima značilen okus žara.

Zelo priljubljeni so modeli, ki lahko pričarajo čudovito kulinarično doživetje s svojo inovativnostjo. Sestavljeni so namreč iz dveh krakov, ki ju lahko postavite v poljubno pozicijo. Uporabljate lahko oba dela hkrati ali samo enega, če vam to zadostuje. Površine za peko so sestavljene iz granitne plošče iz naravnega kamna in roštilj plošče iz litega aluminija. Zakaj ga ne bi postavili na mizo sredi druženja s prijatelji in ga spremenili v zabavno pripravo hrane, kjer sodelujejo tudi gostje? Po končanem obroku pa vas ne bo čakala cela gora umazane posode.

Žar plošča – prenosni štedilnik v vašem domu

Žar plošča je vsestransko uporabna različica električnega roštilja, ki jo lahko z veseljem uporabljate tako v kuhinji kot na terasi. In če nimate svojega vrta, si lahko pričarate nedeljski piknik kar na balkonu. Površina plošče je zaščitena s posebnim premazom, ki onemogoča prijemanje hrane na podlago, zato je tudi čiščenje povsem preprosto.

Kot vsi električni roštilji ima termostat, s katerim uravnavate željeno temperaturo površine, na kateri pripravljate hrano. Odvečna tekočina, ki se nabira pri peki, se steka v posebno posodo, katero po uporabi odstranite in operete. Prilagodljiva temperatura omogoča, da je žar plošča primerna za pripravo vseh vrst jedi, od jajc, mesa, klobas, rib, zelenjave, sadja, sira, skratka vsega po vašem okusu.

Električni žar je praktična rešitev za peko

Tudi če stanujete v gosto naseljenih stanovanjskih zgradbah, kjer ne morete uživati v lastnem vrtnem grilu, se najde prilagojena rešitev za vas. Vse vrste električnih roštiljev vam omogočajo, da lahko brez kurjenja in povzročanja motečega dima za sosede, vseeno uživate v okusih pravega roštilja. Potrebujete le električno vtičnico in seveda sestavine, ki jih boste spremenili v zdrav in slasten obrok.

Prednost električnega ražnja je tudi ta, da ga lahko uporabljate v vsakem vremenu, saj je primeren za zunanjo in notranjo uporabo. Ne glede na to ali gre za majhen kontaktni žar ali večjo izvedbo, ki je primernejša za jedilnico ali balkon, boste prav tako uživali v pripravi jedi kot bi imeli klasični raženj na oglje. Materiali, iz katerih so narejeni električni roštilji, so veliko lažji za čiščenje, sami aparati pa priročnejši za vzdrževanje in shranjevanje.

Pripravite se na poletje in si zagotovite svoj roštilj, s katerim boste postali pravi mojster peke v preizkušanju neizmernih možnosti priprave različnih jedi, od zajtrkov, malic, pa vse do malce zahtevnejših kosil ali praznovanj. In ko se bo sezona zunanje peke zaključila, boste vi še vedno lahko uživali v toplem zavetju svoje kuhinje ob okusnih in zdravih jedeh z žara. Ko boste spoznali prednosti enostavne priprave hrane brez odvečne posode, zagotovo tega zanesljivega kuhinjskega pomočnika ne boste mogli več pogrešati.

 

žar plošča
žar plošča