košarka evroliga
- Trendi

3. košarkarska liga ni brezizhodna situacija, ampak priložnost

3. košarkarska liga – stvar, na katero je treba gledati kot priložnost

Profesionalnim športnikom je skupno, da imajo željo po doseganju vedno višjih lig in da bi tudi njih nekdo nekoč imel za vzornika. Vsi si želijo doseganja lovorik, medalj okrog vratu in da bi bili junaki v svojem športu. Enako velja za košarkaše, ki kot mnogi drugi že od malih nog trenirajo, se urijo na parketu in nekoč igrati med samo evropsko smetano v košarki – v Evroligi.

Seveda pa je preboj iz npr. 3. košarkarske lige, ki spada pod nižje slovenske lige v višjo glede na vso konkurenco, ki obstaja, zelo težak, ampak ne nemogoč. Letos so si z zmago preboj v višjo ligo priborili KK Janeče Ljubljana, ki so tako mogoče že bližje temu, da bodo nekoč igrali košarko v Evroligi. Kaj vse pa je potrebno, da postane športnik pravi profesionalec?

Slovenska 3. košarkarska liga in kako pomembna je psihična priprava

Vsakemu igralcu, ki se znajde v 3. košarkarski ligi, je cilj, da prileze še višje. V višjo ligo, v boljši košarkarski klub in da kasneje mogoče zaigra ob boku najboljših v košarki v Evropi in sicer v Evroligi. Seveda pa za tak preskok ni važna samo dobra telesna in kondicijska pripravljenost, ampak tudi dobra psihična priprava, ki je lahko mnogokrat še bolj odločilnega pomena kot vse ostalo. Le z dobro psihično pripravljenostjo lahko nato iz 3. košarkarske lige skočimo še višje.

Mogoče je tak korak težak, vendar ne nemogoč. Ne glede na to v kateri starosti si, v kateri ligi si, ali si profesionalen športnik ali ne – vsak se mora naučiti, kako se spopadati s tekmovalnim stresom in pritiskom. Lahko si pomagamo z različnimi mentalnimi strategijami, kot je na primer vizualizacija, samogovor ali pa tehnike sproščanja. Vse to lahko športniku pomaga, da izboljša tudi svojo psihično pripravljenost in mogoče nekoč zaigra ne samo v 3. košarkarski ligi, ampak tudi v Evroligi košarke in pokaže, kaj zmore in zna.

evroliga košarka

Seveda pa je odvisno od vsakega posameznika, kaj mu bo pomagalo- to je odvisno od načina, kako se najlažje učijo, kakšna je njihova osebnost, kaj jim najbolj pomaga pri relaksaciji in kaj pri fokusiranju. Pomembno pa je da 3. košarkarska liga ni razlog, da košarkarji prenehajo, temveč da nadaljujejo.

Košarka in z njo povezani psihološki dejavniki

Kot pri vsakem športu so tudi pri košarki izredno pomembni psihološki dejavniki posameznih igralcev, ki nato tvorijo ekipo. Prestop iz 3. košarkarske lige v višjo ali pa v Evroligo v košarki je zato mogoče še težji, saj posamezni igralci niso odvisni samo od samih sebe, temveč od delovanja celotne ekipe. Vsak igralec pa ima svojo osebnost, ki je izjemno kompleksen pojem, še posebej pri športnikih. Vsak posameznik je namreč skupek več različnih vlog.

Od hčerke, sina, matere, očeta, brata, prijatelja in pa športnika. Ko pa se človek znajde v neki vlogi, imajo osebe okoli njega določena pričakovanja. Pritiske košarkarji in ostali športniki doživljajo predvsem iz okolice, družbe in od navijačev, ki jim seveda želijo le najboljše, a pozabljajo, da so tudi oni samo ljudje. Mogoče je to pričakovanje, da bo dober košarkar naredil preskok in iz 3. košarkarske lige začel igrati košarko v Evroligi.

Zelo pomembno pa je, da ima športnik določene značilnosti, ki mu lahko tak preskok tudi olajšajo. Biti morajo predvsem emocionalno stabilni, da lažje prenašajo pritiske, ki so jih deležni na vsakem svojem koraku – ne glede na to ali igrajo v 3. košarkarski ligi ali pa kje drugje. Zanimivo je, da je tudi mnogo uspešnih športnikov ekstrovertiranih, saj so bolj neustrašni in optimistični. Zanimivo bi bilo narediti dejansko raziskavo, koliko košarkarjev v Evroligi je npr. ekstrovertiranih in koliko ne.

Izrednega pomena je tudi sociabilnost, ki pride v ospredje predvsem pri košarki in drugih skupinskih športih, saj so velikega pomena dobri odnosi in delo v skupini. Tudi če igraš v 3. košarkarski ligi, boš z ljudmi, ki niso egoistični in so neobremenjeni z občutki zavisti veliko lažje delal.

Pomen motivacije, da bi dosegli Evroligo v košarki

3. košarkarska liga

Uspehi so v športu izjemnega pomena, saj se vse vrti okoli tekmovanja. Pri motiviranju ima veliko vlogo trener, ki vedno pozorno spremlja napredek svojih tekmovalcev, ne glede na to ali igrajo v 3. košarkarski ligi ali pa višje. Še večji pomen pa ima to, koliko se je športnik sposoben motivirati sam.

3. košarkarska liga naj ne bo razlog za izgubo samozavesti

Samozavest je prepričanje o tem, koliko znanja imamo, koliko smo prepričani v svoje sposobnosti in vase. S samozavestjo imajo velike probleme predvsem mladi športniki, ki so navajeni zmagovanja, ko pa pridejo med starejše ali v boljšo ekipo, pa se to spremeni.

Podobno bi bilo tudi, če bi nekoga iz 3. košarkarske lige poslali igrati košarko direktno v Evroligo. Samozavest se tako lahko zelo hitro sesuje in mnogi športniki na ta način celo odnehajo. Treba se je vseeno zavedati svoje vrednosti in znati sprejemati tudi poraze.