žični alarmni sistemi
- Tech

Žični alarmni sistemi omogočajo učinkovit sistem varovanja

Žični alarmni sistemi za zanesljiv sistem varovanja različnih objektov

 

Žični alarmni sistemi morajo biti predvideni še pred začetkom gradnje. Če načrtujete gradnjo objekta, je vsekakor smiselno, da razmislite o tem, kako poskrbeti za ustrezen varnostni sistem. Četudi morda ne načrtujete montaže v bližnji prihodnosti, je pametno, da pustite možnosti odprte. Tako je priporočljiva vsaj osnovna predpriprava, tj. priprava ožičenja, ki bo omogočala kasnejšo nadgradnjo.

Varnostni sistem

Žični alarmni sistemi za varovanje doma ali poslovnega objekta

Tehnično varovanje je nedvomno izjemno koristno. Številni ljudje so še vedno prepričani, da pride v poštev predvsem pri večjih objektih/poslovnih zgradbah, vendar to nikakor ne drži. Alarmni oz. var. sistem za bivalne objekte je vsekakor smiselna investicija, še posebej ker postajajo posamezne komponente vse bolj cenovno dostopne.

Učinkovito tehnično varovanje torej ne zahteva nujno ogromnih stroškov. Seveda pa je nujno pravilno načrtovanje v kombinaciji s profesionalno montažo, zato je priporočljivo, da delo prepustite strokovnjakom. Najpomembnejša komponenta, ki je potrebna za to, da žični alarmni sistemi delujejo nemoteno, je seveda alarmna centrala. Prav tako nepogrešljivi pa so senzorji, kodirniki in sirene. Če se zaradi nenavadnega dogajanja sproži alarm, centrala kliče v nadzorni center ali na izbrano številko, kar je omogočeno s komunikatorjem, vgrajenim v centralo. Pri tem je izjemno pomembno, da je poskrbljeno za neodvisno napajanje oziroma za neodvisnost centrale od mrežnega napajanja. Žični alarmni sistemi bodo tako med morebitnim izpadom električne energije delovali brez prekinitev.

Tehnično varovanje predstavlja cenovno ugoden, obenem pa učinkovit sistem varovanja – ne glede na to, ali gre za poslovne objekte ali za hišo/stanovanje. Strošek je zanemarljiv, če upoštevate škodo, ki lahko nastane ob morebitnem vlomu. S tem ni mišljena samo premoženjska škoda, ampak tudi psihološka. Misel na to, da so se po našem domu povsem neovirano sprehajali neznanci, je za večino ljudi zelo strašljiva, včasih pa celo travmatična.

Brezžični varnostni sistem kot možna alternativa

sistem varovanja

Kaj pa, če žični alarmni sistemi niso realistična možnost, saj pri gradnji ni bilo poskrbljeno za ustrezne instalacije? Ali se morate v tem primeru povsem odpovedati tehničnemu varovanju svojega doma? Nikakor. Danes je namreč možen brezžični sistem, ki, kot je mogoče razbrati že iz samega imena, temelji na brezžičnem prenosu signalov, kar pomeni, da za povezavo centrale in drugih komponent niso potrebni vodniki.

Tovrstna rešitev pride torej v poštev tudi pri objektih brez vnaprej pripravljenih inštalacij. Dodatna prednost brezžične izvedbe je nadpovprečna hitrost, saj gre za relativno preprosto montažo. Poleg tega pa ne bo negativnega vpliva na estetiko vašega stanovanja. Dobra novica pri tem je, da se brezžična povezava med centralo ter senzorji in drugimi komponentami zlahka kosa z žično povezavo. Brezžični prenos namreč nikakor ne pomeni manjše zanesljivosti.